Katholieke basisschool

De Kleine Prins

Kluizen


Wapenstilstand!

 Na elke vakantie hebben we een themaloze week maar deze week werd het anders, .... heel anders!

 Toen de kleuters op de kalender zagen dat er geen school op vrijdag 11 november was en niet wisten waarom, werd het tijd om een geschiedenislesje te geven: WAPENSTILSTAND.

 De kleuters wisten heel wat te vertellen over de oorlogen met hun verschrikkingen. Maar wat en waarom "Wapenstilstand", dat wisten ze niet. Zo maakten de kleuters kennis met de wereldoorlog, hoeveel soldaten en burgers er gestorven zijn, waarom een klaproos symbool staat voor hoop en trots en waarom het belangrijk is om die datum te blijven herdenken.

 We maakten in de klas kransen en kaarsen met poppies. In onze gefotografeerde handen kleefden we poppies om de vrede rond te strooien. We beluisterden en dansten op het lied van K3 "Nooit meer oorlog".

                                                    

 Op 10 november namen de derde kleuterklas samen met de kinderen van 5LO deel aan de herdenking aan de kerk van Kluizen met de afgevaardigden van de Strijdersbond (NSB) , het gemeentebestuur en de inwoners. Wij startten met het voorlezen van brieven en teksten van soldaten. We lazen een gedicht voor over de poppies. Daarna vormden we zelf een klaproos met kleine boomstammen waarop elk kind hun vredeswens liet weten en staken we lichtjes aan.  We voerden het lied "Nooit meer oorlog" met dansbewegingen uit. 

                                           

                                                                            

                                            

De Kleine Prins had op het einde van de herdenking nog een hele speciale boodschap.

                                                          

Neem gerust een soldaatje mee naar huis en zet het ergens waar het jou zal herinneren aan alle slachtoffers van de oorlogen

 Het werd een mooie, ingetogen herdenking van de vele slachtoffers van de oorlogen.