Katholieke basisschool

De Kleine Prins

Kluizen


Railway To Liberty III

Op weg naar de oorlog

Het 6de leerjaar ging op vrijdag 17 mei naar Railway to liberty in Eeklo.

Als eerst werden we naar het veld gebracht met de stoomtrein.
De rode draad van de dag was, dat wanneer je een bom hoorde, je direct op de grond moest gaan liggen.
We kregen allerlei opdrachten die te maken hadden met de tweede wereldoorlog waarmee we punten konden verdienen.
Aan de hand van een morsecode moesten we een woord van de tegenpartij raden. Het ene team zat in een tent en het andere in een oorlogswagen.
Daarnaast kregen we een opdracht in een “mijnenveld”. Daar moesten we letters zoeken, zonder een mijn te raken, en met de gevonden letters een woord maken.
Vervolgens bezochten we allerlei oorlogsvoertuigen. Aan de hand van een vragenlijst maakten we kennis met de wagens en losten we de vraagjes op.
Tijdens de oorlog waren ook vliegtuigen aanwezig. Bij een volgende opdracht moesten we met een dartpijl de bommen van een vliegtuig aangooien. Dat was echt een moeilijke opdracht. Slechts weinig kinderen konden het vliegtuig “naar beneden” halen.
De gewonden werden ook opgevangen tijdens de oorlog in “tenten-ziekenhuis”. Daar kropen we in de huid van dokter, verpleegster of slachtoffer. Met een brancard brachten we het slachtoffer naar het tentenkamp. Daar werden ze verzorgd door een dokter of verpleegster. Aan de hand van een bordje kwamen we te weten welke wonde het slachtoffer had en hoe we het slachtoffer moesten verzorgen.
Snelheid was ook belangrijk tijdens de oorlog. Om dit te testen kregen we een soort “training” om snel te sluipen onder netten, vervolgens moesten we door enkele banden lopen, over een hooibaal springen en het bommetje in een ton werpen. Dit was super spannend.
Naast deze fysieke training, kregen we ook “drill-oefeningen” om zo de houdingen en posities van een soldaat te leren.
Onze kennis over de tweede wereldoorlog werd ook op de proef gesteld. We moesten de juiste namen bij de juiste belangrijke oorlog-spelers hangen. Dit was niet eenvoudig.

We werden er ook lekker verwend met een ijsje, een goodiebag met enkele cadeautjes, snoepjes en koekjes en een mooie klasfoto.

Als afsluiter van de dag, schoten de ‘soldaten’ een kanon af. Het geluid was oorverdovend en overweldigend. Het was toch even verschieten.
Vervolgens stond de stoomtrein ons terug op te wachten om ons terug huiswaarts te brengen. We hebben heel veel geleerd over de tweede wereldoorlog maar vooral beseft dat dit geen al te fijne tijd was. Gelukkig is dit (hopelijk) verleden tijd.

 

Geschreven door juf Céline, Tess & Martha